Anne Sütü Nasıl Saklanır?

Anne Sütü Nasıl Saklanır

Anne Sütünü Sağmak!

 

           Bebeğinizin sağlıklı büyüyebilmesi için anne sütü temel besin kaynağıdır. Anne sütü elde etmenin alternatif yolu göğsü sağmaktır. Göğsü sağmak, ilk dönemde anne için çok da kolay olmayan bir işlemdir. Bazen sütü saklamak bazen de sütü artırmak için güvenilir ve kullanışlı bir yöntem olarak tercih edilir. Sağılan sütün saklanması, bozulmaması ve daha sonra kullanıma hazır hale getirilmesi önemlidir. 

            Anne sütünün bir damlasının bile ne kadar kıymetli olduğu düşünülürse, sağılmış anne sütünün güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi ise son derece önemlidir. İşte aklınızı kurcalayan önemli soru burada karşınıza çıkıyor: Anne sütü nasıl saklanır? Anne sütünün bozulmadan saklanması için ne yapmalı? Anne sütü ısıtılır mı ve nasıl ısıtmak gerekir…

 

 

Anne Sütü Saklama Yöntemleri

            Anne sütü sağıldıktan sonra hemen bebeğe verilmek zorunda değil. Zaten süt sağma makineleri ve süt sağma pompaları, annenin bebeğin yanında olamadığı zamanlarda da sütünü sağabilmesi için. Sağılan sütü temiz ve güvenli bir şekilde saklamak ve gerektiğinde ısıtarak bebeğe vermek gerekir. Unutmayın, anne sütü değerlidir! 

           Şimdi, anne sütü neyin içinde saklanır, ne zamana kadar saklanabilir ve nasıl ısıtılır gibi soruların yanıtlarına bakalım…

 

 

          1.Anne Sütünü Sağmak

 

             İlk adım süt sağmak. Öncelikle sütü bir süt sağma makinesi ile sağmak gerekir. Bu işlemden önce elleri yıkamak, konforlu ve temiz bir ortam bulmak önemli detaylar.

 

           2.Anne Sütünü Neyin İçinde Saklamalı?

 

           Burada akla hemen anne sütü saklarken ne tür kap kullanılmalı sorusu geliyor. Strelize edilmiş, kapağı iyi oturan, dışı sert plastik veya cam kaplar kullanabilirsiniz. Bu kapların üzerine sağım yaptığınız saati ve tarihi yazmanız gerekir. Çünkü önce sağılmış anne sütü, ilk kullanılmalıdır.

          BPA ve BPS içermeyen, özellikle anne sütü saklamak için tasarlanmış süt saklama poşetleri ya da kaplarında sütünüzü güzenle ve sağlıkla saklayabilirsiniz. 

 

           3.Anne Sütünü Nerede Saklamalı?

 

          Sağılmış anne sütünü nerede saklamalı? Buzdolabınızın soğutucu ya da derin dondurucu bölümünde saklayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında dışarıda bırakılmamalıdır.

 

          4.Anne Sütünü Ne Kadar Saklamalı?

 

          Anne sütü buzdolabında kaç gün dayanır sorusunun yanıtı,3 gündür. Buzlukta ise bu süre 3 aydır. 

 

          5.Anne Sütü Nasıl Isıtılır?

         Buzluktan çıkan anne sütünü ılık su ile dolu bir kaseye poşetiyle ya sa saklama kabıyla koyup bekleyin. Buzdolabından çıkan anne sütünü de yine ılık su ile dolu bir kase içinde bekleterek ısıtabilirsiniz. Kaynatmak, ateşte ısıtmak, aniden çok sıcak suya koymak kesinlikle önerilmez. Isıtılan anne sütü biberon yardımıyla bebeğe verilir. 

 

 

Sağılmış Anne Sütü Saklamak İçin İpuçları

 

  • -  Anne sütü saklama poşetleri ya da kaplar ağzına kadar doldurulmamalı. Süt donunca genleşeceği için en az 2.5 cm (yaklaşık içerideki sıvının 1/8’i) kadar boşluk bırakılmalıdır.
  • - Saklama poşetinin/kabının üstüne sütün sağılma tarihini ve kaç cc anne sütü saklayacağınızı yazın. 
  • - Bebeğiniz bir kreşe gidiyorsa poşetin üstüne bebeğinizin adını da yazmayı unutmayın.
  • - Eğer göğsünüzü işyerinde sağıyor ve sütünüzü ortak bir buzdolabında saklıyor iseniz anne sütü saklama poşetinin üzerinde kendi adınızın yazdığından emin olun.
  • - Donmuş anne sütü dondurucunun ortalarında saklanmalıdır. Çünkü sıcaklığın en stabil olduğu yer dondurucunun ortasıdır. Dondurucunun yan bölümlerinde sıcaklık dalgalanabilir ve istemediğiniz halde donmuş sütün bir kısmı çözülebilir. Bu durumda sütün tekrar donması sağlıklı değildir.
  • - Yukarıda da bahsettik ama dondurulmuş anne sütü çözüldükten sonra kullanılmalıdır. Tekrar dolapta beklememeli ya da tekrar dondurulmamalıdır.

 

 

 

 

 

Happy Mom and Kids

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Happy Mom and Kids
Ekim 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR