Anne sütü, doğumdan bir kaç saat sonra ya da bir kaç gün sonra gelebilir. Bazen de hemen doğumdan sonra gelir. Burada doğum şekli, annenin durumu, doğumun vaktinde ya da erken olması gibi konular belirleyici olabilir. Ancak bazı gıdaların beslenmede öncelikli olması ya da annenin yaşam biçiminin anne sütünün daha hızlı gelmesine, miktarına veya besleyici özelliğine etki edebildiği de biliniyor. Anne sütü nasıl artar sorusuna dair yanıtları inceleyelim.
Anne sütünü artırmak için yapılması gerekenleri üç ana başlık altında inceleyebiliriz: Annenin beslenmesi, annenin yaşam tarzı, günlük alışkanlıkları ve hekim kontrolü ile gelen tavsiyeler. Zira, annenin süt artıran gıdaları tercih etmesi, sıvı tüketimi, stresten uzak olması, dinlenmesi ve bazı durumlarda hekimin vereceği bazı ipuçları sütün miktarına ve kalitesine etki eder. Şimdi, konuyu detaylandıralım ve tabii en çok merak edilen soru süt yapan yiyecekler nelerdir birlikte inceleyelim.
Anne sütü nasıl artar?
Anneler için bebeği beslemek, hem duygusal açıdan hem de fiziksel açıdan önemlidir. Ancak bazen farklı sebeplerle sütün yetersiz olması söz konusu olabilir. Peki, anne sütünü artırmanın bir yolu var mı?
Araştırmalar gösteriyor ki, sıvı tüketimi, proteince zengin beslenmek, yeterince uyumak anne sütünün miktarına ve değerine olumlu etki ediyor. Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Emziren Annelerin Sütünü Artıracak Öneriler
- - Gün içinde bol su için. Sıvı alımı, hem doğum sonrası süreci kolaylaştıracak hem de sütün miktarına etki edecektir.
- - Taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı şerbetler, çorbalar, ayran gibi gaz yapmayan içecekleri bolca tüketin.
- - Bitki çayı tüketiminde hekiminize danışın. Bazı bitkilerin özleri ve çayları bebek için ya da sizin için olumsuz etkilere neden olabilir.
- - Et, balık gibi proteince zengin besinleri tercih edin.
- - Kahve, çay, sigara gibi ürünlerden en azından bir süre için uzak durmaya çalışın.
- - Bebek uyurken siz de uyumaya, dinlenmeye çalışın. Annelik iznini verimli kullanın.
- - Gün içinde ılık duş alın. Ilık suyun rahatlatıcı etkisi, yine hem size iyi gelecek hem de sütün çoğalmasına olumlu etki edecektir.
- - Fırsat bulabilirseniz kısa yürüyüşlere çıkın. Yürümek, kan dolaşımını hızlandıracak, metabolizmaya olumlu etki edecek ve stresten uzaklaşmanıza yardım edecektir.
Emziren anne nasıl beslenmeli?
Emzirme dönemi beslenmesi için mutlaka hekiminizin tavsiyesine uymanız esastır. Ancak pek çok bilimsel araştırmada da bahsedildiği üzere bol su içmek, sıvı tüketimine önem vermek, sebze, meyve, et, balık gibi değerli besinleri almak önemli. İyi beslenmenin yanında gaz yapmayan yiyecekler tercih etmeye dikkat etmek de gerekiyor. İşte tam da burada bir açmaz yaşanıyor. Çünkü pek çok besin, gaz yapıyor ve bebeğin spazm sorununu tetikleyebiliyor. Bu noktada da kabak, soğan gibi gaz yapan sebzelerin pişmiş hallerini tercih etmek faydalı olabilir. Baklagillerin özellikle de yeşil mercimeğin etten çok daha güçlü bir protein olduğunu biliyoruz. Ancak bu protein kaynakları da çok gaz yapıyor. Baklagilleri bir gece suda bekletmek, bu suyu döküp biraz haşlayıp tekrar suyu değiştirmek gaz yapmaması için gerekli
Sağlıklı beslenme için her besin gurubundan günlük olarak yeterli ve dengeli olarak almak gerekir. Kabaca emzirme döneminde alınması gereken besinler;
- - Süt – yoğurt / 2-3 su bardağı ( 400-600 ml.)
- - Peynir / 2 kibrit kutusu ( 60 gr )
- - Et, tavuk, balık / 3-4 porsiyon
- - Yumurta, kuru baklagiller / 1 porsiyon
- - Taze sebze ve meyveler / 5-7 porsiyon
Emzirme döneminde yenmesi önerilen tahıllar
- - Ekmek / 4-6 dilim
- - Pirinç, bulgur, makarna vb / hiç veya 2-3 porsiyon
Anne Sütü Artıran Besinler
- - Su
- - Ev yapımı içecekler
- - Sütlaç gibi az şekerli ve şerbetsiz tatlılar
- - Yulaf
- - Havuç
- - Balık
- - Hurma, incir
- - Yeşil yapraklı sebzeler
- - Barbunya gibi baklagiller
- - Çemen otu
- - Nohut
- - Tahin
- - Kuru meyveler
- - Rezene
Emziren Annelere Beslenme Önerileri
Yukarıda saydığımız besinlerin anne sütünü çoğalttığı, miktarca artırdığı biliniyor. Bunlarla hazırlanan yemekler ve içecekler sayesinde daha fazla miktarda ve daha fazla besleyici anne sütü elde edebilirsiniz. Bebek uyurken ya da onun yanında olmadığınız zamanlarda gelen sütü pompa ile çekebilir ve süt saklama poşetlerinde saklayabilirsiniz. Bu amaçla birkaç pratik tarif verebiliriz:
● - Yulaflı Kuru Meyveli Sütlaç
Yulaf ve kuru meyvelerin anne sütünü çoğalttığı biliniyor. Annenin tatlı ihtiyacı ve tatlı yiyerek rahatlaması da kendini iyi hissetmesini sağlayacağı için süt miktarına olumlu etki edebilir. Kuru incir ve kuru kayısıyı minik minik doğrayın. Marketten aldığınız yulaf ezmesinden bir dolu çorba kaşığı ayırın. Şimdi bildiğiniz şekilde az şekerli bir sütlaç yapın. Sütlacınıza kaynarken kuru meyveleri ve yulafı da ekleyin. Dilerseniz pirinç yerine yulaf kullanın ya da pirinç ve yulafı yarı yarıya kullanın. Servis ederken bolca tarçın serpiştirin.
● - Fırında Susamlı Somon
Dilimlenmiş somonları fırında pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin. Üzerine zeytin yağı sürün ve susam serpiştirin. Bir kaç tane soyulmamış sarımsak da atın tepsiye ve pişirin. Yanına sadece yıkayıp parçalara ayırdığınız körpe ıspanak, roka, dereotu, tere gibi yeşil yapraklılardan koyun ve servis edin. Akşam yemeği için oldukça doyurucu ve güçlü bir besin olacaktır.
Göğüs Pompası Kullanın!
Anne sütü bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitamin, mineral ve besinleri içerir. Anne sütünün miktarını arttırmak ve boşa harcamamak bu süreçte çok önemlidir. Bu amaçla süt miktarınızı arttırmak ve bebeğin yanında olamadığınız zamanlarda göğüs pompası ile sütünüzü sağmanız önerilir. Ayrıca sezaryen doğum sonrasında süt kanallarını açmak için pompa kullanmak da önerilebilir. Özellikle ikili göğüs pompası kullanmak ikiz etkisi yaratarak süt miktarınızın artmasına yardımcı olabilir.
Happy Mom and Kids