Anne Sütünü Arttırmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Anne Sütünü Arttırmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk emzirme, bebeğiniz doğar doğmaz, mümkünse ilk yarım saat içinde gerçekleştirilmesi ideal olandır. Bazı durumlarda annenin sütü bu kadar erken gelmeyebilir. Bu son derece normal bir durumdur aslında; fakat bazı anneler kendini suçlamaya ve bebeğine yetemediği düşünmeye başlar.

 

 

 

Esasında ilk 3-4 gün anne sütünün az olması gayet beklenen bir durumdur. Burada doğum sonrasında anneye yardımcı olmak, moralini yüksek tutmak ve onu desteklemek çok önemlidir.

 

Annenin moralinin yüksek olması ve dinlenmiş olması anne sütünün salınmasında en etkili faktörlerdir. O nedenle annenin içinde bulunduğu psikolojik durum, bebeğini emzirmesini direkt etkiler. Babalara önerilerimiz ‘’Lütfen eşlerinizi unutmayın, onların mutlu olmasına destek olun!’’. Anneler stresten uzak, mutlu ve huzurlu olduklarında sütleri daha hızlı olgunlaşma sürecini tamamlıyor ve sütleri artmış oluyor.

 

 

 

Sütünüzü arttırmak için en başta bebeğinizi saatte bakmaksızın emzirmek çok çok önemlidir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk 10 gün sütün olgunlaşma sürecidir. Bu süreçte bebeğinizin rehberliğinde bol bol onu emzirmek, sütünüzün belli bir forma girmesini, olgunlaşmasını sağlayacaktır. Sonrasındaki 3 hafta içinde de vücudunuz bebeğinizin ihtiyaçlarını belirlemiş ve bebeğinizin emme düzenine göre süt üretmeye başlamış olacaktır. Bu dönemde bebeğinizle birlikte hareket ederseniz o zamana işi çok rahat olacaktır. Bebeğiniz ile birlikte uyuyup, birlikte kalkmak ve beslenmek sizin ile bebeğiniz arasındaki bağın oluşmasında etkili olacaktır. Onun için bu sürecin başlarında büyüklerden gelecek yardımları sıraya koymak da önemlidir.

 

Doğuma kadar bebeğinizi anne sütüyle besleyeceğinize inanmanız, ilk günlerde emzirme konusunda sıkıştığınızla kimle konuşacağınızı bilmeniz, göğüs pompası seçimi yapmanız sonrası için işinizi kolaylaştıracaktır.

 

 

 

Sütünüzü arttırmak için aşağıdaki püf noktaları size yardımcı olabilir. 

 

  • - Anne sütünüzü arttırmanızın ve devamlılığını sağlamanızın öncelikli yolu bebeğinizi bol bol emzirmektir.
  • - Stres anne sütü salınımını ve oluşumunu direk etkiler, bu sebeple stresten ve kaygıdan uzak kalmanız önemlidir. Eşinizden ve yakınınızdakilerden yardım istemekten çekinmeyin. Bu hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için önemlidir.
  • - Bol su almak, anne sütünün oluşumunu direk etkiler. Emziren annelerin günde ortalama 3 – 3,5 lt su tüketmeleri gerekmektedir. Özellikle yaz dönemlerinde sıvı alımına çok dikkat etmekte fayda bulunur.
  • - 4 – 5. günden sonra anne sütü bebeğin ihtiyacından fazla üretilmeye başlayabilir. Eğer bebeğiniz göğsünüzü emerek boşaltamıyorsa, bebeğinizi emzirdikten sonra göğsünüzü sağarak boşaltmanız süt üretiminizi arttıracaktır. Çünkü vücudunuz boşalan süt kanallarınızı doldurmak için süt üretmeye başlayacaktır. Ben tüm eğitimlerimde anne ve baba adaylarına mutlaka doğum öncesinde bir göğüs pompası belirlemelerini tavsiye ediyorum.
  • - Uyku da sütü çok etkileyen bir unsurdur. O nedenle özellikle bebeğinizle birlikte öğlen 1 saat kadar uyuyabilirseniz, bu sütünüz olumlu etkileyecektir.
  • - Özellikle protein ağırlıklı beslenmek sütünüzü olumlu etkileyecektir. Beslenmenizi 3 ana, 3 ara öğün şeklinde planlayın. Akşam öğününde hayvansal proteine ağırlık verin. Ara öğünlerinizi de ise badem, ceviz gibi kuruyemişler ve yanında bir bardak ayran olabilir.
  • - Günde 5-7 porsiyon taze sebze ve meyve mutlaka tüketilmelidir. Yalnız bunların mevsimsel ürünlerden seçilmesi önemlidir.
  • - Salam, sosis, sucuk, jambon gibi katkı maddesi içeren baharat ve tuz yoğunluğu fazla olan bu tarz besinler vücudunuzdaki sıvıyı tutabileceğinden pek tüketmemenizde fayda vardır.
  • - Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt, peynir her gün mutlaka tüketilmelidir.

 

 

Anne Sütünü Arttırmak İçin İlk Günden İtibaren Nelere Dikkat Edilmeli

 

 

–  Bebeğiniz doğar doğmaz ilk yarım saat içinde, sütünüzün gelmesini beklemeden ve kesinlikle bebeğinize şekerli su vermeden onu emzirmelisiniz. Bu bebeğinizin ilk besleniş i olacaktır.

–  Kendinizi psikolojik olarak emzirmeye hazırlamak, meme başının süt vermeye hazır hale getirilmesi için gerekli egzersizleri öğrenmek ve uygulamak için doğumdan önce emzirme eğitimi almanız önemlidir.

–  Bebeğiniz doğduğu andan itibaren her istediğinizde onu emzirin. Yenidoğan bebekler genellikle günde 8-10 defa emmek isterler. Öğün sayısı giderek azalırken, emme süreleri uzar. Bebeği sık sık emzirme süt üretimini desteklediği gibi, göğüslerinizin şişmesini ve acımasını da önler.

–  Hastanedeyken bol bol emzirme denemeleri yapın. Hastanedeki bebek hemşirelerinden destek alın. Eve geldiğinizde daha rahat edeceğinizi göreceksiniz.

–  Doğumdan sonraki ilk günlerde göğüs ucunuzda hassasiyet olabilir. Ama bir hafta on gün sonra bu hassasiyet hala devam ediyorsa mutlaka emzirme pozisyonu tercihinizi gözden geçirin.

–  Emzirmeden önce veya sonra formül mama, inek sütü ya da başka gıdaların verilmesi, bebeğin anne memesinden emdiği süt miktarını azaltır. Bebeğin daha az emmesi annenin daha az süt üretmesine sebep olur. Bu tür ek gıdalara, doktorunuzun tavsiye etmeden başlamayınız.

–  Biberonu bebeğiniz anne memesini emmeyi öğrenmeden önce kullanmamalısınız. Bu süre yaklaşık 6-8 haftadır. Sonrasında da bebeğinizin emzik üzerinde anne memesinde uygulayabildiği emme tekniğini uygulayabildiği biberonları seçebilirsiniz. Bu özel biberonlar sayesinde bebeğiniz anne memesini reddetmez ve hem biberondan beslenir hem de anne memesini emer.

–  Bebeğinizi emzirdiğiniz dönemde kendi beslenmenize de önem göstermelisiniz.

 

 

 

Emziren anne, günde en az 2 litre su, en az 2 bardak süt içmeli veya yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini bolca tüketmelidir. Protein gereksinimini karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir. Sebze ve meyve öğünlerde ihmal edilmemelidir. Ayrıca sütünün az geldiği düşüncesinde olan annelerin şekerli gıdalardan (pekmez, bal, reçel gibi) daha fazla tüketmesi tıbben tam kanıtlanmış olmamakla birlikte faydalı olabilir.

 

 

–  Kendinize ve bebeğine gaz yaptığını keşfettiğiniz yiyeceklerden uzak durmalısınız.

–  Emziren anneye yardımcı olma, ona huzurlu bir ortam sağlama son derecede önemlidir.

–  En son hangi memeden emzirdiyseniz, bir sonraki seansta o memeden başlamalısınız. Böylece bebek bir önceki emzirmede artta kalan yağlı kısmı da alabilir.

–  Bebeğin emme gücüne bağlı olmakla birlikte her emzirme ortalama 20-30 dakika sürmektedir. Ama bebeğiniz daha kısa emiyor ve kilo alımı da iyi ise sıkıntı yok demektir.

–  Eğer sütünüz az ise mutlaka her beslenme sonrasında süt sağma pompanız ile sağma yapın. Bu sağma ile vücudunuza bebeğinizin daha fazla süte ihtiyacı olduğu uyarısı gider. Ve sütünüz zamanla artmaya başlar.

–  Özellikle ilk haftalar da bebeğinizle birlikte uyuyup ve onunla birlikte kalkmaya çalışın. Bu sizin daha dirençli olmanızı ve dolayısıyla sütünüzün de artmasını sağlayacaktır.

 

 

Emzirdiğiniz dönemde günde 3 lt su, kayısı, armut ve ayva kompostosu, rezene çayı kullanımları süt üretiminizi destekleyebilir. Hatta balık yağı da anne sütünü arttırma konusunda başarılı diyebiliriz. Emziren annelerin omega 3 içeren balıklardan yemesi, bebeğimizin beyin gelişimini destekler. O nedenle haftada en az 3 kere balık yemeye, balık yemediğiniz dönemde de ızgara ya da fırında et yemeye çalışın.

 

Ama en önemlisi kendinizi iyi hissetmek. Siz de kendinize öncelikle inanın, bol bol emzirin ve beslenmenize dikkat edin. Göreceksiniz ki anne sütünüz kısa sürede artmaya başlayacaktır.

 

 

 

Happy Mom and Kids

 

 

 

 

 

Etiketler: Happy Mom and Kids
Ekim 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR